Interne Audit

Certificering binnen handbereik met een interne audit

Bij procesoptimalisatie en certificeringstrajecten spelen Interne Audits een belangrijke rol. Immers, vóórdat je een externe auditor laat komen, wil je dat jouw processen en informatie al voldoen aan de gestelde criteria. Het liefst sluit je een externe audit af zonder afwijkingen. Hoe beter je de zaken voor elkaar hebt, hoe minder gedoe. Als een Interne Audit goed wordt gedaan, is een snelle certificering binnen handbereik. Maar vaak zien we dat bij het opzetten hiervan problemen ontstaan die jouw medewerkers zelf niet kunnen oplossen. Externe hulp biedt in dit geval ook intern uitkomst. 

De problematiek van een Interne Audit

Het probleem van Interne Audits zit vaak op het gebied van kundigheid en/of onafhankelijkheid. 

Illustratie kundigheid medewerkers voor interne audit

Kundigheid bij Interne Audits

Regelmatig zijn medewerkers simpelweg niet opgeleid om op de juiste manier de juiste vragen te stellen en antwoorden te beoordelen. De voorbereiding, uitvoering en afhandeling vergen onevenredig veel tijd van jouw onervaren medewerker, die beter besteed kan worden aan hun kerntaak (sales, projecten, etc). Hierdoor is het bijna onmogelijk om het kwaliteitsniveau van de Interne Audit te garanderen. 

Illustratie onafhankelijkheid van medewerkers met een interne audit

Onafhankelijkheid van medewerkers

Een ander belangrijk knelpunt is de onafhankelijkheid van je eigen mensen. Begrijpelijk, want het is ook lastig om objectief je eigen collega’s te auditeren. Het voelt toch een beetje alsof je het proefwerk van je beste vriend aan het nakijken bent. Om maar te zwijgen over de druk van het ongezouten rapporteren aan het management.

Voordelen van Interne Audit met externe hulp

Zijn het ontbreken van deskundigheid en onafhankelijkheid herkenbaar voor je? Een externe auditor, toezichthouder of accountant geeft in dergelijke gevallen meestal al blijk van hun zorgen omtrent het uitvoeren van jouw Interne Audit. In zulke gevallen biedt, hoe paradoxaal ook, juist een éxterne auditor uitkomst. 

Newmorn’ auditoren hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van zowel Interne als Externe Audits. Zij leveren een aantal belangrijke voordelen: 

Het resultaat is een eerlijk en oprecht inzicht in de stand van zaken in je organisatie. Meestal komen er met een externe auditor meer verbeterpunten naar voren dan wanneer jouw eigen medewerkers de audit hadden uitgevoerd. Onze auditoren stellen immers dezelfde vragen die de certificeringsauditor ook zou stellen. Zie een Interne Audit met Newmorn’ maar als een proefexamen voor de Externe Audit. 

Je ontvangt een professioneel rapport, voorzien van aanbevelingen ter verbetering van jouw processen. Zo kun je beoordelen of er verbeteringen zijn die wellicht versneld ingevoerd moeten worden. Uiteindelijk zijn de werkelijke kosten voor een Interne Audit lager met Newmorn’, aangezien jouw medewerkers tijd besparen die ze kunnen besteden aan klanten en sales.

Paul Willems

Paul Willems

Ga je liever direct in gesprek met een deskundige op het gebied van Interne Audits?  Neem dan gerust contact op met Paul Willems, CEO en Lead Auditor bij Newmorn’. 

Newmorn' nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inzichten en tips!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.