NEN-norm

NEN

Overweeg je een NEN norm? Hoewel er vaak niet bij stilgestaan wordt, is normalisatie en standaardisatie van essentieel belang voor onze samenleving. Door middel van normalisering en standaardisering wordt ervoor gezorgd dat iedereen dezelfde kant op kijkt en dat iedereen met elkaar kan verbinden. Een belangrijke partij in de Nederlandse standaardisatie en normalisatie markt is de NEN.

Wat is de NEN?

Het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, ook wel de NEN, stimuleert en ondersteunt het normalisatieproces in Nederland. Zo verbindt de NEN partijen en belanghebbenden om gezamenlijk tot afspraken te komen die vastgelegd worden in normen en richtlijnen. De NEN acteert hierin als een onafhankelijk platform om certificatieschema’s op te zetten en te beheren. Doordat de NEN zich als onafhankelijk platform fungeert, certificeert de NEN zelf niet. Certificeringen dienen uitgegeven te worden door een externe auditor. 

NEN Certificering

Met zowel nationale normen als in Nederland aanvaarde internationale en Europese normen, beheert de NEN ruim 34.000 normen. Dit zijn normen uit diverse vakgebieden variërend van zorg tot elektrotechniek. Ook op het vakgebied informatiebeveiliging beheren zij normen. 

Specifieke NEN normen voor Nederland

Een voorbeeld hiervan is de ISO 27001, die steeds meer door organisaties gekozen wordt om de beveiliging van informatie te structureren. De NEN heeft op basis van de ISO 27001 een specifieke norm voor informatiebeveiliging in de zorg uitgebracht. Dit is de NEN 7510, die sinds 1 januari 2018 voor bepaalde zorginstellingen en andere organisaties die persoonlijke gezondheidsinformatie verwerken, verplicht is gesteld.  

NEN certificeringslogo
Newmorn consultant Jodi van Duyne

Jordi van Duyne

Meer weten over NEN-normen? Neem dan gerust contact op met Jordi van Duyne, Consultant en Auditor bij Newmorn’.

Newmorn' nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inzichten en tips!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.