7 cybersecurity tips om veilig de zomervakantie door te komen

Deel dit bericht

De zomervakantie is een tijd om te ontspannen en te genieten van welverdiende rust. Terwijl we de dagelijkse sleur achter ons laten, zien cybercriminelen deze periode als een kans om toe te slaan. Of het nu gaat om zakelijke of persoonlijke gegevens, het is cruciaal om tijdens de vakantie extra waakzaam te zijn. Wij hebben 7 essentiële tips voor je op een rijtje gezet om je digitale veiligheid, zowel persoonlijk als zakelijk, te waarborgen tijdens je vakantie.

1. Gebruik een VPN voor veilige verbindingen

Openbare WiFi-netwerken zoals die in hotels, luchthavens en cafés zijn handig, maar kunnen ook een goudmijn zijn voor hackers. Deze netwerken zijn vaak slecht beveiligd, waardoor je gegevens gemakkelijk onderschept kunnen worden. Een Virtual Private Network (VPN) biedt een oplossing door je internetverkeer te versleutelen en je privacy te beschermen.

Wat is een VPN?

Een VPN creëert een veilige, versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Dit betekent dat al je internetverkeer door een beveiligde “tunnel” gaat, wat het voor hackers veel moeilijker maakt om toegang te krijgen tot je gegevens. Een VPN zorgt naast versleuteling van je internetverkeer er ook voor dat je echte IP-adres wordt verborgen en vervangen wordt door het IP-adres van de VPN-server. Hierdoor blijven je locatie en identiteit verborgen. Een ander bijkomend voordeel van een VPN is dat je verbinding kan maken met servers over de hele wereld, waardoor je inhoud kan bekijken die in jouw regio mogelijk is geblokkeerd. Dus wil jij op vakantie jouw serie verder kijken en is deze niet beschikbaar op de plek van bestemming? Zet je VPN aan met locatie Nederland. Zo kun je ongestoord verder kijken.

VPN aanbieders

Er zijn veel VPN-diensten beschikbaar, maar hieronder geven we je drie tips van grote spelers die regelmatig als beste uit de test komen:

2. Vergrendel je apparaten met sterke wachtwoorden en 2FA

Het beveiligen van je apparaten met sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie (2FA) is cruciaal om je gegevens veilig te houden.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord moet minimaal 12 karakters lang zijn en een combinatie bevatten van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd het gebruik van gemakkelijk te raden woorden zoals de naam van je partner of kinderen, password, qwerty of Welkom1!

Wachtwoordmanager

Het kan lastig zijn om sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts te onthouden. Een wachtwoordmanager zoals Bitwarden kan je helpen al je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Met een wachtwoordmanager hoef je alleen het hoofdwachtwoord te onthouden en de manager vult de rest automatisch in voor je. De meeste wachtwoordmanagers helpen je zelfs met het creëren van veilige wachtwoorden met hun wachtwoord generator.

3. Wees voorzichtig met sociale media

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je vakantieavonturen in realtime te delen, kan dit risico’s met zich meebrengen. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken voor bijvoorbeeld phishing-aanvallen.  “Je creditcard gegevens voor je boeking zijn verlopen. We willen je vragen deze gegevens aan te vullen via onderstaande link”. Wist je dat phishing-berichten via social media en andere online kanalen naar schatting drie keer zo vaak worden geopend als phishing-mails?

Naast phishing-aanvallen kan social media zelfs worden gebruikt om in te breken in je huis. Want terwijl jij denkt dat jij je vrienden jaloers maakt met die lekkere cocktail vanaf het strand, weten die dieven dat jij niet thuis bent.

Privacyinstellingen

Controleer en pas je privacyinstellingen aan op jouw sociale mediaplatforms. Zorg ervoor dat alleen vrienden en familie je berichten kunnen zien. Beperk de zichtbaarheid van je profiel en wees selectief met wie je informatie deelt.

Tijdelijke break

Overweeg om je sociale mediagebruik tijdens je vakantie te beperken. Deel vakantiefoto's en updates pas nadat je weer thuis bent. Dit voorkomt dat mensen met verkeerde intenties weten dat er niemand thuis is en vermindert het risico op diefstal of andere vormen van criminaliteit.

4. Update software en apps regelmatig

Het up-to-date houden van je software en apps is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen die door hackers kunnen worden misbruikt. Door regelmatig te updaten, zorg je ervoor dat je apparaten beschermd zijn tegen de nieuwste bedreigingen. Hackers speuren namelijk het internet af met automatische tools, op zoek naar beveiligingslekken om zo toegang te krijgen tot je gegevens. Door je software up-to-date te houden, sluit je deze zwakke plekken af.

Automatische updates

Bang dat je vergeet dit in de gaten te houden? Schakel waar mogelijk automatische updates in voor je besturingssysteem, apps en antivirussoftware. Dit zorgt ervoor dat je altijd de nieuwste beveiligingsupdates hebt zonder dat je eraan hoeft te denken. Controleer regelmatig op updates en voer deze uit voordat je op vakantie gaat om ervoor te zorgen dat al je apparaten optimaal beveiligd zijn.

5. Maak back-ups van belangrijke gegevens

Het maken van regelmatige back-ups van je gegevens is cruciaal om verlies door cyberaanvallen, hardwarestoringen of andere incidenten zoals bijvoorbeeld een brand te voorkomen. Bewaar deze back-up op een veilige locatie, het liefst via een cloudservice en anders een externe harde schijf. Maak je een fysieke back-up, zorg dan dat je nog een extra back-up maakt en deze bewaard op een andere locatie.

Cloud back-ups

Gebruik cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive om back-ups van je belangrijke bestanden te maken. Dit zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot je gegevens, zelfs als je apparaat verloren gaat of gestolen wordt. Cloudopslag biedt niet alleen beveiliging tegen fysieke schade aan je apparaten, maar ook tegen ransomware-aanvallen, omdat je altijd een schone kopie van je gegevens hebt. Daarnaast gebruiken cloudproviders geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, om je gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Dit is natuurlijk een stuk veiliger dan een lokale oplossing.

Fysieke back-ups

Mocht je toch een fysieke kopie willen maken, doe dit dan op een externe harde schijf. Bewaar deze op een veilige locatie en zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt. Overweeg om een extra back-up te maken en deze op een andere locatie op te slaan, bijvoorbeeld op je werk, bij een vriend of in een kluis. Dit beschermt je gegevens tegen brand, diefstal en andere incidenten.

6. Gebruik een uniek e-mailadres voor al jouw beleggingszaken

Het inloggen op beleggingsaccounts gebeurt meestal met een e-mailadres en wachtwoord. Als je e-mailadres bekend is, heeft een hacker al de helft van de informatie die hij nodig heeft. E-mailadressen zijn vaak eenvoudig online te vinden, bijvoorbeeld op oude forums of via sociale media. Wil je jouw beleggingsgerelateerde zaken beter beveiligen?
  • Maak een uniek e-mailadres aan

    Creëer een nieuw, uniek e-mailadres dat je exclusief gebruikt voor je beleggingsactiviteiten. Dit zorgt ervoor dat je bestaande e-mailadres niet in verband kan worden gebracht met je financiële activiteiten, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Beveilig deze extra mailbox met tweestapsverificatie (2FA) en een sterk wachtwoord.

  • E-mail forwarding

    Om het beheren van meerdere e-mailaccounts eenvoudiger te maken, stel je een automatische e-maildoorsturing in van je nieuwe beleggings-e-mailadres naar je reguliere e-mailadres. Hierdoor ontvang je alle belangrijke meldingen op je hoofdaccount zonder dat je meerdere mailboxen hoeft te controleren.

7. Gebruik een hardware wallet (crypto only)

De veiligste manier om je cryptocurrencies op te slaan, is met een hardware wallet. Dit is een handig USB-apparaat dat speciaal is ontwikkeld om je crypto private keys veilig op te slaan. Jouw private keys worden versleuteld en offline opgeslagen op dit apparaat en zijn nooit zichtbaar voor je computer. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor hackers en malware om toegang te krijgen tot je fondsen. Dit kan misschien ingewikkeld klinken, maar door de eenvoudige interface is het zelfs voor beginners goed te begrijpen. Let wel goed op dat je bij het instellen van je hardware wallet een herstelzin ontvangt. Bewaar deze herstelzin op een veilige plek, zodat je je fondsen kunt herstellen als je de wallet verliest.

Aanbevolen hardware wallets

Er zijn veel hardware wallets beschikbaar. Enkele van de meest populaire en betrouwbare hardware wallets zijn:

Tips voor het gebruik van een hardware wallet

  • Net als bij contant geld, moet je je hardware wallet op een veilige plek bewaren, bij voorkeur op een plek die niet gemakkelijk toegankelijk is.
  • Zorg ervoor dat je alleen de officiële software en firmware van de fabrikant gebruikt om je wallet te beheren. Dit minimaliseert het risico op malware.
  • Houd de firmware van je hardware wallet up-to-date om ervoor te zorgen dat je beschermd bent tegen de nieuwste bedreigingen.

Wat kan Newmorn’ voor jouw organisatie betekenen?

Door deze zeven tips te volgen, kun je je cyberveiligheid en privacy beschermen tijdens je zomervakantie. Of je nu op het strand ligt, een nieuwe stad verkent of gewoon thuis ontspant, met deze maatregelen kun je zorgeloos genieten van je vakantie.

Heb jij na je vakantie nog hulp op het gebied van cybersecurity? Neem dan contact met ons op. Fijne vakantie!

Paul Willems

Neem contact met ons op

Heb jij na je vakantie nog hulp nodig op het gebied van cybersecurity? Neem dan gerust contact met ons op!

Meer berichten

Newmorn' nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inzichten en tips!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.